Hakkımızda

Denemematik ile geleceğe hazırlan

Yüksek Öğretim Kurumları Sınavlarına hazırlanan öğrencilerin deneme faktörüne özellikle dikkat etmesi gerekir. Çünkü bir öğrencinin asıl sınavda göstereceği başarının en büyük göstergesi, denemelerdeki başarısıdır. Bu sebeple özellikle her hafta farklı yayınlar ve sorular kullanılarak çözülecek denemeler öğrenciler açısından büyük önem arz eder. Denemematik, öğrencilerin ihtiyaç duydukları sınav bilinç ve sorumluluğunu kazanabilmeleri ve sınav sürecinde daha başarılı adımlar ile ilerleyebilmeleri için kurulmuş bir girişimdir. Bu girişim ile birlikte öğrencilerin farklı yayınlardan farklı soru tiplerini görmelerini sağladığımızı, bu sayede ise olası sürprizleri ve heyecan temelli kayıpları önlediğimizi söylememiz mümkündür.

+0

Öğretmen

+0

Deneme Sınavı

+0

Öğrenci

+0

Ders

Neden bizi tercih etmelisiniz?

Denemematik ile ilgili bilmeniz gerekenler

Yüksek Öğretim Kurumları Sınavlarına hazırlanan öğrencilerin deneme faktörüne özellikle dikkat etmesi gerekir. Çünkü bir öğrencinin asıl sınavda göstereceği başarının en büyük göstergesi, denemelerdeki başarısıdır. Bu sebeple özellikle her hafta farklı yayınlar ve sorular kullanılarak çözülecek denemeler öğrenciler açısından büyük önem arz eder.

Denemematik, öğrencilerin ihtiyaç duydukları sınav bilinç ve sorumluluğunu kazanabilmeleri ve sınav sürecinde daha başarılı adımlar ile ilerleyebilmeleri için kurulmuş bir girişimdir. Bu girişim ile birlikte öğrencilerin farklı yayınlardan farklı soru tiplerini görmelerini sağladığımızı, bu sayede ise olası sürprizleri ve heyecan temelli kayıpları önlediğimizi söylememiz mümkündür.

Deneme sınavları, öğrencilerin kariyerleri ve gelecekleri konusunda büyük önem arz ettiği bilinen ve devletçe ya da devlet kurumunca hazırlanan çeşitli sınavların ön denemeleridir. Bu sınavlar sayesinde ana sınavlar konusunda uygulama imkânı elde eden öğrenciler, aynı zamanda mevcut durumlarını da değerlendirip performans analizi gerçekleştirmektedir. Bu yönü ile deneme sınavları, oldukça önemlidir.

Birçok öğrenci için deneme sınavları çok korkutucudur. Aslına bakılırsa insanların gerçekler ile çeşitli yollar kullanarak yüzleşmeleri her zaman korkutucu olmuştur. Oysa bugünden gelecek ile yüzleşmek, yarına daha sağlam adımlar ile yürümenin en temel koşuludur. Çünkü bugün bulunduğu konumun farkında olan öğrenci, yarın bulunmak istediği konuma ulaşmak için atması gereken adımların da farkında olacaktır.

Bu yönü ile deneme sınavları, öğrencilerin başarılı olmak açısından sahip oldukları önemli silahlardır. Yani deneme sınavlarını “başarısızlıkların ilanı” olarak görmek yerine, başarısızlıkların üstesinden gelmenin yolu olarak görmek gereklidir.

Öğrencilerin gelecekleri ve kariyerleri açısından büyük bir önem arz eden deneme sınavlarından elde edilecek verim, kişinin bilinç oranına göre değişmektedir. Çünkü deneme sınavlarına girerken dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar mevcuttur. Kişinin başarı oranı ise bu unsurların farkında olup olmamasına bağlıdır

Öncelikle planlı hareket etmek ve beklentilerin farkında olmak gereklidir. Gelecekle ilgili beklentisi sözel bölüm doğrultusunda olan ve kendisini bu hususta hazırlayan bir öğrencinin sınavda Fen sorularına büyük oranlı zaman ayırması her açıdan kendisinin zararına olacaktır. Bu sebeple öğrencinin geleceği ile ilgili çeşitli stratejilerde bulunması ve bu stratejiler çerçevesinde hareket etmesi önemlidir

Birçok öğrencinin yukarıda verilen bilgiler sonucunda vardığı bir yanlış sonuç vardır. O da, bazı derslere zaman ayırmayarak avantaj elde edildiği düşüncesidir. Oysa burada anlatılmak istenen kesinlikle bu değildir. Öğrenci zamanlamasını her soruya mutlaka en az bir kere bakabilecek şekilde yapmalı, yalnızca bazı derslere ekstra zaman ayırmalıdır

Denemeler, gerçek sınavlar için yapılan uygulamalardır. Bu ön sınavlar ile yapılan hazırlıklar, aslında ana sınavların alıştırmasıdır. Örneğin deneme sınavında öğrencinin duruşu, öncesinde yedikleri – içtikleri, asıl sınav açısından da öğrenciye avantaj sağlayacaktır. Çünkü belirli bir düzen çerçevesinde sınava girmeye alışan öğrenci, deneme sınavında herhangi bir zorluk çekmeyecek, hâlihazırda bir düzen sahibi olacaktır.

Sınav öncesi kıyafetlere dikkat etmek gereklidir. Dikkat edilecek olunursa, deneme sınavlarına giren öğrencilerin büyük bir kısmı kıyafet tercihini eşofmandan yana kullanmaktadır. Bunun temel nedeni eşofmanın rahat olması ve dikkat dağıtacak bir yapıdan uzak olmasıdır. Bu sebeple deneme sınavları esnasında da, asıl sınavlar esnasında da rahat edebileceğiniz giysiler tercih etmeniz gerekmektedir

Aslında önemsiz olarak görülen en ufak bir detay dahi sınav açısından oldukça önemlidir.
Örneğin çoğu öğrencinin deneme sınavı için seçtiği kalem, uçlu kalemdir. Oysa asıl sınavlarda öğrencilere kurşun kalem verilmektedir. Alışkanlıkların, insanları doğrudan yönlendirdiği düşünüldüğünde, bu tür konularda doğrudan sınav odaklı alışkanlıklar elde etmenin faydalarının farkına varılacaktır.

Birçok öğrencinin sınavlarda başarısız olmasının en temel nedeni, kendilerine değil diğer öğrencilere odaklanmalarıdır. Özellikle sınavda takıldıkları bir soru ile karşı karşıya kalan öğrencilerin etrafa bakma ihtiyacı duyduklarını söylemek mümkündür. İşte sorunun asıl kaynağı da budur. Sınav esnasında öğrencinin diğer öğrenciler ne yapıyor diye bakması, paniğe kapılmasına neden olacaktır. Bu da istenmeyen bir durumdur.

Deneme sınavları ve asıl sınavlar için geçerli olan en temel kural şudur; elbette ki öğrencinin yapamayacağı ya da sınav heyecanı ile çözemeyeceğini düşündüğü sorular olacaktır. Öğrencilerin bu sorular ile gerekenden daha fazla uğraşmaları, kendi modlarını düşürmelerine sebep olacaktır. Bu da hem zaman hem de verim kaybına sebep olur. Bunun yerine öğrencinin takıldığı bir sorunun üzerinde çok düşünmemesi ve soruyu daha sonra incelemesi gereklidir.

Elbette ki her öğrencinin kafadan, kalem kullanmadan yapabileceği işlemler vardır. Ancak özellikle ciddi sınavlarda bu durum oldukça risklidir. Çünkü öğrencilerin anın verdiği panik ile yanlış işlem yapma ihtimalleri vardır. Bu da kesinlikle istenen bir durum değildir.

Sınava girmeden önce dikkat edilmesi gerekenler yukarıda verilmiştir. Ancak bir de deneme sınavlarına girmenin yararlarından bahsedilmesi gerekmektedir.

Öncelikle deneme sınavlarının temel yapılış amacı, öğrencilerin durumlarının ve bilgilerinin test edilmesidir. Bu, sınava yönelik atılması gereken adımların belirlenmesi açısından oldukça önemlidir. Mevcut durumunun farkında olan öğrenci, stratejik planlamalarının bu farkındalık çerçevesinde hazırlayacaktır.

Bu da başarı oranının arttırılmasını mümkün kılacak bir durumdur. Çünkü sınavda yapamadığı sorular ile yüzleşen, boş bıraktığı soruların konularını gören öğrenci eksik olduğu noktaların farkına varacak, ardından bu noktaların üzerine gidecektir. Bu yönü ile deneme sınavları için yol gösterici demek mümkündür.
Deneme sınavları, öğrencilerin zaman planlaması yapmalarını mümkün kılan en sağlıklı yoldur. Çünkü bu sınavlar sayesinde öğrenciler, hangi konuya ne kadar zaman ayırmaları gerektiğini görecek, hangi dersin kendileri için daha önemli olduğunun farkına bir kere daha varacaktır.

Deneme sınavlarımız her biri alanında uzman olan eğitmenlerimiz tarafından
hazırlanmaktadır. Eğitmenlerimize bu sınavları hazırlarken rehberlik eden ise dikkatle takip edilen ÖSYM gündemidir. Yani eğitmenlerimizin asıl sınavlarda sorulan soruları büyük bir titizlik ile incelediklerini ve ardından bu doğrultuda yeni sorular türettiklerini söylemek mümkündür. Bu durum öğrencilerin mevcut sınav puanı ile ortalama bir şekilde yüzleşmesini sağlamaktadır.

Eğitmenlerin doğrudan sınav odaklı sorular hazırlamaları, öğrencilerin sınav konusunda daha deneyimli olmalarını da sağlar. Zaten benzer soru formlarını görmüş olan öğrenci, kitapçığı açtığı ilk andan itibaren kendisinden emin bir şekilde soruları çözer. Bu durum ise öğrenciye hem mental açıdan rahatlama hem de bilgi açısından avantaj sağlar

Öğrencilerin bir soruyu çözememeleri, kendilerinin o konuda yetersiz ya da bilgisiz oldukları anlamına gelmez. Bazen bir konu ile ilgili soru çözebilmek için, o konu ile ilgili birçok soru tipini görmüş olmak gerekir. Özellikle sayısal derslerde bu durum ile sık sık karşıya kalınır. Deneme sınavları ise öğrencilere söz konusu ders ve konular ile ilgili pratik yapma becerisi kazandırır. Öğrenciler disiplinli bir şekilde soru çözer ve bu sayede başarılı bir hayata adım adım ilerler.

Deneme sınavından beklenen verimi almak, sınav esnasında soruları çözmek ile sınırlı değildir. Asıl verim, sınav sonrası süreçte başlamaktadır. Çünkü bir öğrencinin sınavdan verim almasının yolu, eksiklerinin farkında olmasıdır. Bunun için ise sınavdan çıkan öğrencinin ilk olarak boş bıraktığı sorulara bakması gereklidir.

Deneme sınavları ile ilgili analiz yapan öğrenci, boş bıraktığı sorulara bakarken işlemediği konuları dikkate almamalıdır. Ancak işlediği konular ile ilgili olan soruları derinlemesine analiz etmelidir. Bu, öğrencinin eksik olduğu noktaları öğrenmesinin en temel koşuludur.

Elbette ki yanlış sorular olacaktır. Özellikle sınav hazırlık sürecine yeni girmiş olan öğrencilerde yanlış soru sayısının fazla olması bile muhtemeldir. Ancak bu hususta önemli olan yanlış soruların kişileri yıldırmamasıdır. Bu durumun aksine öğrenci yanlış yaptığı soruları derinlemesine incelemeli, soruyu neden yanlış yaptığını analiz etmelidir. Deneme sınavları, öğrencilerin zaman planlaması yapmalarını mümkün kılan en sağlıklı yoldur. Çünkü bu sınavlar sayesinde öğrenciler, hangi konuya ne kadar zaman ayırmaları gerektiğini görecek, hangi dersin kendileri için daha önemli olduğunun farkına bir kere daha varacaktır.

Bir öğrencinin soruyu yanlış yapmasının temel nedenleri şunlardır;

Bilgi eksikliğinin bulunuyor olması
Öğrencinin soruyu yanlış işaretlemesi
Olumlu – olumsuz ifade karıştırması yapması
Öğrencinin soruda anlatılmak isteneni tam olarak anlamaması gibi nedenlere bağlı olarak öğrencinin soruyu yanlış yapılma ihtimali vardır.

Bilgi eksikliğinden kaynaklı yanlış yapmalarda eğitmen desteği alınmalı, aksi durumlarda ise öğrenci kendi dikkat seviyesini yeniden değerlendirmelidir.

Özellikle yanlış yaptığı soruyu sallayan öğrencilerin varlığı bu hususta unutulmaması gereken bir noktadır. Bilinmeyen soruyu işaretlemek, oldukça yanlış bir yaklaşımdır. Bu, hem öğrencinin kendi eksiklerinin farkında olmasının önüne geçecek, hem de öğrenciye sıralama ve puan kaybettirecek bir durumdur.

Doğru cevaplanmış olan sorular, kesinlikle bir kenara atılmamalıdır. Bilinçli doğrular ve bilinçsiz doğrular konusunda bir ayrım yapılmalıdır. Bilinçsiz doğrular, kesinlikle bir artı olarak görülmemelidir. Çünkü öğrencinin sallayarak, yanlış anlayarak ya da kopya çekerek yaptığı doğrular, deneme sınavları esnasında bir artı elde edilmesini mümkün kılsa da normal şartlarda bu tür bir artı meydana getirmeyecektir. Aksine söz konusu davranışın birçok olumsuz durumu beraberinde getireceğini de bilmekte fayda vardır.

Bilinçli doğrular, asıl önemli olanlardır. Çünkü bir sorunun bir kere doğru yapılmış olması, o sorunun bundan sonraki süreçlerde sürekli olarak doğru yapılacağı anlamına gelmemektedir. Aksine tekrar edilmeyen, üzerinde durulmayan her bilginin bir süre sonra unutulmak gibi nankör bir yapısı vardır. Bu sebeple bir soruyu doğru yapan öğrenci, o soruyu da, o sorunun kapsadığı konuyu da belirli aralıklarla analiz ve tekrar etmelidir. Bu, öğrencinin mevcut bilgisini kalıcı kılmasının en temel yoludur.

Gelelim asıl sona…

Sınav analiz raporunun nasıl çıkartılacağı konusundaki bilgiler, yukarıda detaylı bir şekilde verilmiştir. Bu adımların her birinin sıra ile takip edilmesi oldukça önemlidir. Öğrencinin söz konusu analizi gerçekleştirdikten sonra analizin gerektirdiklerini yapmaması, bütün çabasını gereksiz ve değersiz kılacaktır. Çünkü unutulmamalıdır ki; disiplin, başarılı olmanın en temel koşuludur.

Sonuç olarak şunu söylemek mümkündür. Öğrenci, deneme sınavları vasıtası ile elde ettiği doğruların da yanlışların da farkında olmalıdır. Ardından bu doğrular için de, yanlışlar için de gerekli adımları atmalıdır. Bunun için ise planlı hareket etmek gereklidir.

Fencebir Eskişehir olarak “Denemelerle öğretiyoruz!”

Sınava hazırlık sürecinde olan öğrencilerimizi düzenli olarak deneme sınavlarına sokuyoruz.
Amacımız öğrencilerimizi destekleyip, bu stresli dönemde onların yanında olmak. Deneme sınavlarımız sayesinde öğrencilerimiz uygulama yapma imkânı bulup, yanlışlarını kendileri görme şansı elde edebilmektedir.

Uzun ve meşakkatli bir yapıda görünen sınav sene ve süreci, aslında bakıldığında oldukça kısadır. Hatta birçok öğrencinin bu sürecin nasıl geçtiğini anlamadığını söylemek mümkündür. Bunun temel nedeni ise, öğrencinin birçok şeyin bilincinde olmasına rağmen bu bilincin gerektirdiklerini programlı bir şekilde yerine getirmemesidir.

Fencebir Eskişehir olarak, öğrencilerimizin ihtiyaç duyduğu planlı hareket etme kabiliyeti ve eğilimini deneyimli eğitim koçlarımız ile birlikte destekliyoruz. Yani öğrencilerimizin başarılı olmaları için gerekli olan adımları, doğrudan kendilerine özel bir program çerçevesinde hazırlıyoruz. Bu sayede her biri bir diğerinden özel olan öğrencilerimizi, kendi özel yapıları çerçevesinde yönlendiriyoruz.

DENEMEMATİK’te öğrencilerin başarı analizlerini en doğru şekilde
yansıtmak için pek çok farklı veri kullanıma sunulmuştur. Bir deneme sınavının zorluk
derecesi, sınava katılan öğrencilerin başarısı ve net yüzdelerine göre belirlenmiş olur. Bu
veriler ışığında sınava giren kişiler arasında bir başarı sıralaması yapılır. Sınav sonrasında
ise öğrencilerin başarısını gösteren deneme karneleri üyelere Whatsapp/mail/sms uygulamaları üzerinden iletilir.

Bu deneme karnesi içerisinde öğrencinin;

Önceki yılın ÖSYM sonuçlarına göre belirlenen sıralaması
Girdiği son 10 deneme sınavındaki netlerinin ortalaması
Girdiği son 5 deneme sınavındaki branş yüzdeleri ve konu bazlı doğru-yanlış soru verileri
Deneme sınavındaki her branşın sorularına göre durum değerlendirmesi görülebilir.

DENEMEMATİK Ölçme ve Değerlendirme Analiz Programı İçerisindeki Modüller

Genel Analiz Programı

Bu modül içinde ulaşabileceğiniz veriler:

Sınav dahilindeki branşların soru dağılımı
Öğrencinin boş bıraktığı soru sayısı
Öğrencinin cevapladığı doğru ve yanlış soru sayısı
Öğrencinin çözdüğü doğru soruların yüzdelik alanları
Öğrencinin girdiği deneme setlerinin isimleri ve çözdüğü deneme sayıları

Nokta Hata Analiz Programı

Öğrencinin katıldığı deneme sınavlarına bağlı olarak oluşturulan NAP analizi
Öğrencinin deneme sınavı sonuçlarına göre her bir sorunun ait olduğu alt konu başlıklarına inilerek oluşturulan doğru yüzdeleri

Sıfır Hata Programı

Bu modül öğrencinin durum analizinin neticesinde oluşturulan yeni bir çalışma stratejisine
işaret eder. Sıfır Hata Analizinde öğrencinin girdiği deneme sınavındaki boş ve yanlış
sorulardan yeni bir kitapçık oluşturulur. Talebe göre her deneme için ayrı ayrı kitapçık
oluşturulabileceği gibi girilen tüm denemeler için toplu bir kitapçık da hazırlanabilir. Her branş için ayrı kitapçık setine ulaşılabilir. Ayrıca öğrencinin eksik olduğu konularda doğru bir
çalışma yöntemi belirleyebilmesi için cevap anahtarında bir soruda ait alt konu başlıklarına
kadar uzanan konu zinciri de bu modül içerisinde bulunmaktadır. Öğrenciye ait kontrol ve
tekrar çizelgesi de bu modülün kapsamındaki verilerdendir.

Konu Ders Analizleri

Kişiye Özel Soru Bankaları

Öğrencilerin durum değerlendirmelerinin sonuçlarına göre kişiye özel soru bankaları
hazırlanır. Bu kapsamda öğrencilere her branşta analiz programından elde edilen
başarı yüzdeleri üzerine ona uygun zorlukta ve sayıda test, bu kitapta yer alır.

Sıfır Hata Kitabı

Sıfır Hata Kitabında öğrencilerin deneme sınavlarında çözemedikleri soruların
benzerlerinden derlenen bir kaynak hazırlanır. Öte yandan öğrencinin sınavlarda
zorlandığı konulara yönelik konuların soruları da bu kitabın kapsamındadır.

× WhatsApp bilgi hattı